Решение сессии от 26.02.2016 №7/7-193

warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/artliman/public_html/includes/menu.inc on line 1010.
Тип документа: 
Рішення сесії
Дата: 
26.02.2016
Созыв: 
7 скликання
Сессия: 
7 от 26.02.2016
Номер документа: 
193

Про затвердження міської Програми «Дитяче харчування» на 2016-2017 роки

від 26.02.2016 № 7/7/-193

           м. Красний Лиман

 

 

Про затвердження міської

Програми «Дитяче харчування»

на 2016-2017 роки

 

З метою створення умов для збереження здоров’я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення вихованців і школярів раціональним і якісним харчуванням та для вдосконалення діючої системи організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах.

Програма обумовлена необхідністю створення та забезпечення умов для організації повноцінного і якісного харчування вихованців та школярів, керуючись ст. 25 Закону України «Про освіту», ст. 22 Закону України «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», ст.ст. 5,6 Закону України «Про охорону дитинства», ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

         В И Р І Ш И Л А :

  1. Затвердити міську Програму «Дитяче харчування» на 2016-2017 роки (додається).
  2. Фінансовому управлінню міської ради (Пилипенко) передбачати кошти на фінансування міської Програми «Дитяче харчування» на 2016-2017 роки.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань планування, фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку, інвестиційної діяльності та регуляторної політики (Андреєв).

 

Міський голова                                                                                           П.Ф. Цимідан

 

 

 

МІСЬКА ПРОГРАМА «ДИТЯЧЕ ХАРЧУВАННЯ»

на 2016- 2017 роки

 

ЗМІСТ          

 

          1.Паспорт Програми          

          2.Загальні положення       

          3.Мета та основні завдання Програми  

          4.Основні заходи Програми        

          5.Фінансове та ресурсне забезпечення Програми    

          6.Очікувані результати виконання Програми 

          7.Управління Програмою та контроль за її виконанням     

 

1. ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

Назва Програми    

Міська Програма «Дитяче харчування» на 2016-2017роки

Підстава до розробки Програми

Закони України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту» ,«Про охорону дитинства», «Про місцеве самоврядування в Україні».

Замовник Програми відділ освіти  Краснолиманської міської ради.

 Розробник Програми відділ освіти  Краснолиманської міської ради

Головна мета Програми  

Створення умов для збереження здоров'я дітей , підвищення рівня організації харчування, забезпеченні вихованців та школярів раціональним та якісним харчуванням, дотримання наступності, послідовності в процесі удосконалення системи організації харчуванні вихованців і учнів навчальних закладів комунальної форми власності міста, впровадження нових форм обслуговування учнів та технологій приготування їжі у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах; забезпечення раціонального використання бюджетних коштів.

Строки реалізації

Програми:   

2016-2017 роки.

Джерела фінансування   

Бюджет міста  Красний Лиман.

Інші джерела фінансування, не заборонені законодавством України.

Обсяги фінансування       

Обсяг коштів на кожний окремий рік розглядається у встановленому законодавством України порядку.

Очікувані кінцеві результати реалізації Програми 

• удосконалення єдиної системи харчування у загальноосвітніх навчальних закладах;

• забезпечення безкоштовним харчуванням учнів 1-4-х класів, дітей-сиріт,  дітей, позбавлених батьківського піклування, та учнів, батьки яких загинули під час участі в АТО, діти, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО, діти, батьки яких призвані на військову службу під час мобілізації.

• створення умов, що сприяють зміцненню здоров'я вихованців та школярів, їх гармонійному розвитку;

• збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням;

• забезпечення якісним харчуванням вихованців та учнів пільгових категорій відповідно до законодавства України;

• поліпшення якості харчування вихованців та школярів;

• формування навичок правильного та здорового харчування;

• впровадження нових технологій в організації харчування.

2. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров'я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально-економічних, екологічних і духовних факторів. У контексті формування гармонійно розвиненої особистості постає питання створення умов для збереження здоров'я дітей, їх всебічного розвитку, навчання і виховання.

Одним із основних факторів впливу на здоров'я дітей є повноцінне і раціональне харчування.

З метою створення умов для збереження здоров'я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення вихованців і школярів раціональним і якісним харчуванням була розроблена Цільова Програма  щодо організації харчування учнів у закладах освіти на 2010-2015 роки. За час дії зазначеної програми, виконавцем якої був відділ освіти Краснолиманської міської ради, вдалося вдосконалити діючу систему організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах, замінивши розрізнений підхід до організації харчування з боку організаторів харчування на єдину систему. Харчування школярів здійснюється на основі  перспективного меню; розширено асортимент страв;

Міську Програму «Дитяче харчування» на 2016 рік (далі Програму) розроблено на виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства» з метою дотримання наступності, послідовності в процесі удосконалення системи організації харчування вихованців і учнів навчальних закладів комунальної форми власності міста.

Усі дошкільні навчальні заклади комунальної власності міста мають харчоблоки, а загальноосвітні навчальні заклади - приміщення їдалень та обідні зали, в яких створені умови для організації гарячого харчування всіх вихованців і школярів 1-11 класів та забезпечення учнів буфетною продукцією.

Державою гарантується забезпечення харчування вихованців дошкільних навчальних закладів в обсязі не більше 40% в місті і 60% в селі від вартості харчування на день.

В 2016 році в загальноосвітніх навчальних закладах комунальної власності  безкоштовним гарячим харчуванням забезпечуються учні 1-4-х класів та діти пільгових категорій.

Відділ освіти Краснолиманської міської ради забезпечує координацію процесу організації харчування, контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить до харчоблоків дошкільних навчальних закладів та шкільних їдалень, організацію харчування вихованців в обсязі не більше 40% від вартості харчування на день, безоплатного харчування учнів, дітей пільгових категорій відповідно до ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства» .

Контроль за організацією харчування здійснюється відділом освіти Краснолиманської міської ради.

Організація харчування вихованців дошкільних навчальних закладів, через її специфіку, забезпечується  відділом  освіти та дошкільними навчальними закладами кожним у своїй частині, а саме:  відділ освіти забезпечує закупівлю і постачання продуктів харчування та продовольчої сировини гарантованої якості, ведення бухгалтерського обліку продуктів харчування та продовольчої сировини, аналітичний облік батьківської плати за харчування; дошкільні навчальні заклади забезпечують замовлення необхідної кількості продуктів харчування та продовольчої сировини, їх приймання, складання меню-розкладу, виготовлення страв, надання дітям готових страв, ведення обліку дітей, які отримують харчування, контроль за харчуванням, інформування батьків про організацію харчування дітей у закладі. Загальний контроль за організацією харчування у дошкільних навчальних закладах  здійснюється відділом освіти .

Розробка Програми обумовлена необхідністю створення та забезпечення умов для організації повноцінного і якісного харчування вихованців та школярів .

3. МЕТА ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ

Основна мета Програми - це створення умов для збереження здоров'я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення вихованців і школярів раціональним і якісним харчуванням, впровадження нових форм обслуговування учнів та нових технологій приготування їжі у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.

Основними завданнями Програми є:

- вдосконалити єдину систему організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах;

- удосконалити управління системою організації харчування, оптимізувати витрати на її функціонування;

- створити умови для повноцінного харчування вихованців та учнів;

- збільшити кількість учнів, охоплених гарячим харчування;

- забезпечити гарячим харчуванням дітей пільгових категорій;

- оновити технологічне обладнання харчоблоків загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, забезпечити його утримання у робочому стані

Реалізація Програми дасть змогу:

- забезпечити безкоштовним харчуванням учнів пільгових категорій;

- збільшити кількість учнів, які охоплені харчуванням;

- забезпечити якісним харчуванням дітей пільгових категорій;

- формувати навички правильного та здорового харчування;

- надати збалансоване харчування відповідно до віку і стану здоров'я дітей, урізноманітнити раціон харчування;

- поліпшити контроль за якістю сировини й готової продукції;

- вдосконалити підходи до організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах і замінити підходи до організації харчування у дошкільних навчальних закладах через створення гнучкої системи харчування;

- забезпечити раціональне та ефективне використання бюджетних коштів.

Доцільність створення даної Програми обумовлена:

- турботою про збереження та поліпшення стану здоров'я дітей;

- необхідністю створення умов для організації повноцінного і якісного харчування як важливої складової для розвитку дитячого організму;

- впровадженням єдиного циклічного меню у всіх дитячих садках і школах міста;

- необхідністю вдосконалення єдиної системи організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах та створення єдиної системи харчування у дошкільних навчальних закладах, яка забезпечить раціональне, ефективне і прозоре використання бюджетних коштів.

ОСНОВНІ ЗАХОДИ ПРОГРАМИ

1. Організаційно-методичне забезпечення

1.1      Розвиток єдиної системи організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах.

Відділ освіти  Краснолиманської міської ради, загальноосвітні навчальні заклади

1.2      Оформлення інформаційних куточків для учнів та батьків вихованців і учнів щодо харчування дітей  

Відділ освіти Краснолиманської міської ради, дошкільні, загальноосвітні навчальні заклади     

1.3      Складання та оновлення бази даних дітей, які потребують безкоштовного та дієтичного харчування 

Відділ освіти Краснолиманської  міської ради, дошкільні, загальноосвітні навчальні заклади    

1.4      Залучення працівників вищих на­вчальних закладів, медичних установ і наукових центрів до профорієнтаційної та санітарно - просвітницької роботи зі школярами щодо правильного харчування 

Відділ освіти  Краснолиманської міської ради

1.5.     Організація та проведення нарад, семінарів, виховних заходів щодо формування здорового способу життя           

Відділ освіти  Краснолиманської міської ради, загальноосвітні навчальні заклади 

1.6.     Залучення педагогічних працівників до розробки науково-дослідницьких учнівських робіт та учнівських проектів з проблем раціонального та збалансованого харчування.

Відділ освіти  Краснолиманської міської ради.

2. Організація харчування у загальноосвітніх навчальних закладах комунальної

власності .

2.1      Надання фінансової підтримки

2.2      Забезпечення безкоштовним харчуванням:

- вихованців та учнів пільгових категорій;

- вихованців, які навчаються і виховуються у дошкільних підрозділах у складі навчально-виховних комплексів (не більше 40% від вартості харчування на день);

- школярів 1-4 класів із малозабезпечених сімей

- учнів у таборах з денним перебуванням  при загальноосвітніх навчальних закладах.

Забезпечення безкоштовними подарунками (солодощами) учнів пільгових категорій загальноосвітніх навчальних закладів та вихованців в дошкільних навчальних закладах;

Відділ освіти Краснолиманської міської ради

2.3      Організація раціонального харчування з урахуванням віку і стану здоров'я учнів 5-11 класів

Відділ освіти Краснолиманської  міської ради, загальноосвітні навчальні заклади

2.4      Організація дієтичного харчування для дітей, які його потребують     

Відділ освіти  Краснолиманської  міської ради, загальноосвітні навчальні заклади

2.6.     Організація харчування дітей у таборах з денним перебуванням  при закладах освіти

Відділ освіти  Краснолиманської міської ради, загальноосвітні навчальні заклади

2.7.     Дотримання санітарно-гігієнічних норм щодо організації харчування, оптимального режиму роботи їдалень   

Відділ  освіти  Краснолиманської міської ради, загальноосвітні навчальні заклади

2.8.     Проведення тематичних перевірок щодо організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах, здійснення громадського контролю за роботою їдалень        

Відділ освіти  Краснолиманської міської ради, загальноосвітні навчальні заклади

3. Організація харчування у дошкільних навчальних закладах комунальної власності

3.1      Забезпечення безкоштовним харчуванням вихованців, дітей із багатодітних сімей,

 з розрахунку 50% від вартості харчування на день .         

Відділ освіти  Краснолиманської міської ради, дошкільні навчальні заклади

 3.2 Забезпечення харчуванням вихованців за рахунок бюджету з розрахунку не більше 40% від вартості харчування на день     

Відділ  освіти  Краснолиманської міської ради, дошкільні навчальні заклади

3.4      Забезпечення харчуванням вихованців за кошти, які надійшли до бюджету як батьківська плата за харчування вихованців           

Відділ освіти  Краснолиманської міської ради, дошкільні навчальні заклади

3.6.     Розробка єдиних обґрунтованих кваліфікаційних вимог до постачальників продуктів харчування та продовольчої сировини для організації харчування вихованців дошкільних навчальних закладів міста.        

Відділ  освіти Краснолиманської міської ради,

3.7.     Координація роботи щодо дотримання графіків завезення продуктів харчування та продовольчої сировини для організації харчування вихованців дошкільних та учнів загальноосвітніх  навчальних закладів.         

4. Підвищення якості харчування вихованців та учнів

4.1      Розширення асортименту страв

Відділ освіти  Краснолиманської міської ради, загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади 4.1.1.  Розширення асортименту буфетної продукції         

Відділ освіти  Краснолиманської міської ради, загальноосвітні навчальні заклади

4.3      Забезпечення С-вітамінізації харчування     

Відділ освіти  Краснолиманської міської ради, дошкільні, загальноосвітні навчальні заклади

4.4      Контроль за якістю та безпекою, дотриманням термінів, умов зберігання та реалізації продуктів, за поставкою продуктів харчування безпосередньо від товаровиробників з наявністю сертифікатів відповідності, посвідчень про якість і ветеринарних супровідних документів         

Відділ освіти Краснолиманської міської ради, дошкільні, загальноосвітні навчальні заклади

4.5      Організація навчання та удосконалення професійної майстерності персоналу з питань виробництва та використання у харчуванні дітей продуктів і кулінарних виробів підвищеної харчової та біологічної цінності          

Відділ освіти  Краснолиманської міської ради, дошкільні навчальні заклади

4.6      Організація конкурсів «На кращу шкільну їдальню», «На кращого кухаря» 

Відділ освіти Краснолиманської міської ради .Щорічно .Січень-травень

4.7      Організація роботи щодо підготовки харчоблоків дошкільних навчальних закладів та шкільних їдалень до початку нового навчального року   

Відділ  освіти  Краснолиманської міської ради, дошкільні, загальноосвітні навчальні заклади   

Щорічно до 15 серпня

4.8      Організація роботи щодо оновлення технологічного та холодильного обладнання харчоблоків дошкільних навчальних закладів та шкільних їдалень до початку нового навчального року 

Відділ освіти Краснолиманської міської ради, дошкільні, загальноосвітні навчальні заклади     

Щорічно

4.9      Забезпечення утримання технологічного та холодильного обладнання харчоблоків дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів у робочому стані

Відділ освіти Краснолиманської міської ради , дошкільні, загальноосвітні навчальні заклади

5. ФІНАНСОВЕ ТА РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ

Фінансування Програми здійснюється з бюджету міста  Красний Лиман відповідно до кошторису, після затвердження його рішенням сесії  Краснолиманської міської ради в межах бюджетних асигнувань, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством України.

Бюджетні кошти на організацію харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів комунальної власності м. Красний Лиман перераховуються згідно з Положенням про порядок одержання бюджетних коштів.

Кошти бюджету міста  Красний Лиман використовуються для забезпечення організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах комунальної власності міста Красний Лиман, а саме: безкоштовне одноразове харчування учнів 1-4 класів з малозабезпечених сімей , харчування учнів пільгових категорій в обсязі 100% від вартості харчування на день, учнів у таборах відпочинку при загальноосвітніх навчальних закладах та вихованців, які виховуються у дошкільних підрозділах у складі навчально-виховних комплексів, в обсязі не більше 40% від вартості харчування на день.

Використання коштів здійснюється шляхом перерахування бюджетних асигнувань їх одержувачу.

У рамках Програми здійснюється забезпечення безкоштовними подарунками (солодощами) учнів 1-4-х класів та учнів пільгових категорій загальноосвітніх навчальних закладів.

6. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

Реалізація основних завдань Програми забезпечить:

- створення умов, що сприяють зміцненню здоров'я вихованців та школярів, їх гармонійному розвитку;

- забезпечення якісного та збалансованого харчування вихованців та школярів;

- організація харчування вихованців та учнів пільгових категорій (відповідно до законодавства України);

- забезпечення безкоштовним харчуванням школярів 1-4-х класів з малозабезпечених сімей, дітей пільгових категорій;

- збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням;

- формування навичок правильного та здорового харчування;

- створення централізованої системи харчування;

- змінення підходу до організації харчування через створення єдиної гнучкої системи харчування;

- використання бюджетних коштів раціонально і ефективно.

- забезпечення утримання технологічного та холодильного обладнання харчоблоків дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів у робочому стані.

7. УПРАВЛІННЯ ПРОГРАМОЮ ТА КОНТРОЛЬ ЗА ЇЇ ВИКОНАННЯМ

Організація виконання Програми покладається на  відділ освіти Краснолиманської міської ради. Контроль за виконанням Програми здійснює  Краснолиманська міська рада.

Контроль за ходом реалізації Програми здійснюється постійними комісіями Краснолиманської міської ради з гуманітарних питань (освіта, культура , молодіжна політика та спорт), з  питань планування, фінансів,бюджету, соціального розвитку, інвестиційної діяльності та регуляторної політики .

Відділ освіти Краснолиманської міської ради забезпечує в установленому порядку повне та якісне виконання заходів Програми та щорічно до 20 грудня поточного року інформує постійну комісію Краснолиманської міської ради з гуманітарних питань про хід її виконання.

Розроблено відділом освіти Краснолиманської міської ради

 

Начальник відділу освіти                                       

Файл для скачки: 


Fatal error: Call to a member function return_links() on a non-object in /home/artliman/public_html/sites/all/themes/krliman/page.tpl.php on line 144