Решение исполкома от 23.01.2013 г. №11

warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/artliman/public_html/includes/menu.inc on line 1010.
Тип документа: 
Рішення виконкому
Дата: 
23.01.2013
Номер документа: 
11

Про стан реалізації Програми правової освіти населення на території Краснолиманської міської ради на 2011-2016 роки в 2012 році

КРАСНОЛИМАНСЬКА МІСЬКА РАДА

Виконавчий комітет

РІШЕННЯ

 

від

23.01.2013

11

м. Красний Лиман

 

 

Про стан реалізації Програми правової освіти населення на території Краснолиманської міської ради на 2011-2016 роки в 2012році

 

 

 

 

 

 

Заслухавши інформацію начальника Краснолиманського міського управління юстиції Рибіна В.С. про стан реалізації Програми правової освіти населення на території Краснолиманської міської ради на 2011-2016 роки в 2012 році, керуючись ст. 38 Закону „Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет міської ради

 

ВИРІШИВ:

1. Інформацію начальника Краснолиманського міського управління юстиції Рибіна В.С. про хід виконання Програми правової освіти населення на території Краснолиманської міської ради на 2011-2016 роки в 2012 році прийняти до відома.

2. Визнати роботу щодо виконання Програми правової освіти населення на території Краснолиманської міської ради на 2011-2016 роки в 2012році як задовільну.

 

 

 

Міський голова Л.Г. Перебийніс

 

 

Інформація

про стан реалізації Програми правової освіти населення

на території Краснолиманської міської ради на 2011-2016 роки

за 2012 рік

 

 

Правова освіта населення полягає у здійсненні комплексу заходів виховного, навчального та інформаційного характеру, спрямованих на створення належних умов для набуття громадянами обсягу правових знань та свобод, а також виконання покладених на них обв»язків.

 

Метою Програми є:

 

  1. Підвищення загального рівня правової культури населення.

  2. Вдосконалення системи правової освіти населення.

  3. Набуття громадянами необхідного рівня правовіх знань, формування у них поваги до права.

  4. Створення системи забезпечення різних верств населення безперервним отриманням інформації про нормативні акти України, стан правовпорядку та боротьбя з правопорушеннями, про діяльність органів, покликаних займатися правозастосовчою практикою.

 

Основними завданнями Програми є:

 

  • підвищення рівня правової підготовки населення, насамперед учнівської молоді, громадян, які перебувають на державній службі, викладачів правових дисциплін і журналістів, які висвітлюють правову тематику;

  • створення належних умов для набуття громадянами знань про свої права, своботи та обов»язки;

  • широке інформування населення про правову політику держави та чинне законодавство;

  • забезпечення вільного доступу громадян до правової інформації;

  • вдосконалення системи правової освіти населення, збереження й розвиток вітчизняних традицій у цій сфері.

 

Мета Програми досягаляся шляхом:

 

  • затвердження гуманістичних правовіх ідей, загальнолюдських та національних цінностей, високих моральних засад у суспільному житті;

  • визнання правової освіти населення одним з основних чинників формування високої правосвідомості й правової культури окремих громадян та всього суспільства;

  • активної участі в організації й здійсненні заходів з правової освіти населення органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об»єднань громадян, навчальних та культурних закладів, міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, засобів масової інформації та поєднання комплексу заходів у сфері правової освіти населення, що здійснюється цими органами, організаціями, закладами та установами;

  • органічного поєднання правової освіти із загальною середньою, професійно-технічною та вищою освітою;

  • надання правової осіти навчальними закладами;

  • залучення громадян для участі в удосконаленні системи правової освіти;

  • сприяння самоосвіті населення з питань права і держави;

  • забезпечення відкритості правової інформації, вільного доступу всіх верств населення до її джерел;

  • систематичного і безперервного поширення серед населення знань про право і державу, у тому числі шляхом оприлюднення в ЗМІ нормативно-правових актів, надання консультацій спеціалістами тощо;

  • безпосередньої участі юристіву поширенні правових знань;

  • всеобічного міжнародного співробітництва з питань правової освіти.

Реалізація Програми сприяє:

 

  • підвищенню рівня правової культури як окремих громадян, так і населення в цілому;

  • формуванню у громадян поваги до права, гуманістичних правових ідей, загальнолюдських і національно-правових цінностей, а також подоланню павового нігілізму;

  • поліпшенню якості підготовки викладачів правових дисциплін та підвищенню єфективності викладання цих дисциплін у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах;

  • підвищенню рівня правової проінформованості населення.

 

Правовоа освіта населення здійснюється із застосуванням сучасних інформаційних технологій.

Координація діяльності міської ради, навчальних і культурних закладів сфери правової освіти, а також надання методичної допомоги у проведенні цієї діяльності здійснюється обласною міжвідомчою координаційно-методичною радою з правової освіти населення, положення про яку затверджується розпорядженням облдержадміністрації.

 

Протягом 2012 року проведено 4 засідання міської МКМР з правової освіти населення та було розглянуто наступні питання:

1. Про затвердження плану роботи МКМР з правової освіти населення м. Красний Лиман на 2012 рік .

 

2. Про стан виконання рішення обласної МКМР від 23.12.2011 року щодо розповсюдження ідей толерантності, терпимості, попередження і протидії випадкам ксенофобських та расистських проявів серед населення.

 

3. Про стан співпраці з місцевими засобами масової інформації з питань проведення правороз’яснювальної роботи серед населення.

 

4. Про стан роботи громадської приймальні Краснолиманського міського управління юстиції з надання безоплатної первинної правової допомоги населенню у І кварталі 2012 року.

 

5. Про проведення «Тижня права» на території Краснолиманської міської ради у квітні 2012 року.

6. Про розгляд рекомендацій Всеукраїнської МКМР з правової освіти населення від 30.03.2012 року .

 

7. Про роль юридичних служб підприємств, установ та організацій у реалізації Програми правової освіти населення.

 

8. Про проведення правоосвітніх заходів на території Краснолиманської міської ради протягом І півріччя 2012 року .

 

9. Про стан реалізації Програми правової освіти населення території Краснолиманської міської ради на 2011-2015 роки протягом І півріччя 2012 року.

10. Про стан фінінсування правоосвітніх заходів та стану забезпеченості бібліотек м. Красний Лиман сучасною правовою літературою .

  1. Про заходи, проведені Краснолиманським міським управлінням юстиції щодо опанування державною мовою фахівців різних сфер суспільного життя.

  2. Про розгляд рекомендацій Всеукраїнської МКМР з правової освіти населення від 22.06.2012 року.

  3. Про кількість та тематику правоосвітніх заходів, проведених відділдом освіти Краснолиманської міськоїради у 3 кварталі 2012 року.

  4. Про заходи, які проводились у 3 кварталі 2012 року на базі бібліотек Краснолиманської ЦБС щодо роз»яснення громадянам питань про правову політику держави, забезпечення прав і свобод людини.

  5. Про стан роботи громадської приймальні при Краснолиманському міському управлінні юстиції.

16. Про затвердження плану роботи МКМР з правової освіти населення м. Красний Лиман на 2013 рік .

 

17. Про стан виконання рішення обласної МКМР від 23.12.2011 року щодо розповсюдження ідей толерантності, терпимості, попередження і протидії випадкам ксенофобських та расистських проявів серед населення протягом 2012 року.

 

18. Про стан співпраці з місцевими засобами масової інформації з питань проведення правороз’яснювальної роботи серед населення у 2012 році. Планування співпраці з місцевими ЗМІ у 2013 році.

 

19. Про стан роботи громадської приймальні Краснолиманського міського управління юстиції з надання безоплатної первинної правової допомоги населенню протягом 2012 року.

 

20. Про проведення «Тижня права» на території Краснолиманської міської ради у грудні 2012 року.

 

На засіданнях МКМР розглядаються питання про стан організації правоосвітньої, правовиховної та правороз»яснювальної роботи, аналізується стан співпраці з відділом освіти Краснолиманської міської ради, відділом кримінальної міліції у справах дітей Краснолиманського МВ УМВС України у Донецькій області, служби у справах дітей краснолиманської міської ради з Краснолиманським міським управлінням юстиції, питання організації правоосвітньої роботи в Краснолиманському міському центрі соціальних служб для дітей, сім»ї та молоді.

Рекомендації, які приймаються на засіданнях місцевої МКМР, обласної та Всеукраїнської МКМР, Краснолиманським міським управлінням юстиції виконуються в повному обсязі.

Протягом року міським управлінням юстиції проведено заходи, спрямовані на підвищення правосвідомості громадян, якими охоплено 1595 осіб.

Правоосітні заходи проводилися на такі теми:

Права людини в Загальній декларації прав людини”( ЗОШ № 3 м. Красний Лиман);”Українська мова в нашому житті”(Кіровська ЗОШ); „права та обов’язки школярів”, „Українська мова в нашому житті”, „Адміністративна відповідальність неповнолітніх” ( ЗОШ № 5 м. Красний Лиман); „Права та обов’язки школярів” (Краснолиманська гімназія); „Права та обов’язки школярів”, «Українська мова в нашому житті» ( ЗОШ № 2 м. Красний Лиман); «Права та обов’язки школярів», „Адміністративна відповідальність неповнолітніх”, «Українська мова в нашому житті», «Ксенофобія. Расизм. Поняття та ознаки» (Дробишевська ЗОШ), лекція «Поняття та зміст організації правової роботи» (КП «Вода Донбасу» Краснолиманське ПУВКХ), «Права людини в Загальній декларації прав людини» (ЦДБ ім. Т.Г. Шевченка), «Права людини в Загальній декларації прав людини», «Захист прав дітей», «Українське ставлення до національних меншин», «Ксенофобія. Расизм. Поняття та основні ознаки» (Правовий клуб «Щит і меч»), тематичне заняття «Конвенція ООН про права дитини» (з дітьми, що перебувають у Центр соціально-психологічної реабілітації дітей), лекція «Домашнє насильство над дітьми: його види та наслідки», «Українське ставлення до національних меншин» (з працівниками ДНЗ № 10), бесіда «Поняття та зміст організації правової роботи», «Правова освіта дітей», «Домашнє насильство над дітьми» (з працівниками ДНЗ № 8), «Правова освіта дітей» (з працівниками ДНЗ № 6), «Правова освіта дітей», «Домашнє насильство над дітьми: його види та наслідки», «Українське ставлення до національних меншин» (з працівниками Центру соціально-психологічної реабілтації дітей), лекція «Українське ставлення до національних меншин» (Краснолиманський РВ ГУ МНС України у Донецькій області), «Українське ставлення до національних меншин», «Нормативна база і практика застосування розгляду звернень громадян» (з працівниками Управління праці та соціального захисту населення Краснолиманської міської ради), лекційне заняття «Конституційні права та обов’язки громадян України» (із засудженими без позбавлення волі), лекційне заняття з учнями 10-11 класів ліцею м. красний лиман на тему «Права людини в Загальній Декларації прав людини», з учнями 7-8 класів на тему «Права та обов»язки школярів», з учнями 5 класів ЗОШ № 4 лекційне заняття нга тему : «Маємо право на життя», лекційне заняття з працівниками загальноосвітньої школи-інтерната № 34 м. Красний Лиман на тему: «Основні положення Закону України «Про попередження насильства в сім»ї»тематичне заняття з дітьми, що перебувають у центрі соціально-психологічної реабілітації дутей на тему: «Конвенція ООН про права дитини в картинках», з учнями 11-х класів гімназії м. Красний Лиман лекція на тему: «Юрист. Привабливість та труднощі професії», з учнями 6-7 класів ЗОШ с. дробишеве лекція на тему «Дитина. Її права в суспільстві», з учнями 8-х класів в приміщенні Центральної дитячої бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка вікторину «Чи знаєте Ви?», з учнями 7-8-х класів ЗОШ № 5 лекцію на тему: «Які права та обов»язки має громадянин», на засіданні правового клубу «Щит і Меч» проведено лекцію на тему; «Важливість професії юрист», в рамках проведення Всеукраїнського Тижня права зустрічі з учнями 8 класу ЗОШ № 2 у БК ім. Горького на тему «Декларація про права дитини».

Також на території Краснолиманської міської ради постійно проводяться «Тижні правовіх занаь», які приурочені до Дня захисту дітей, Дня юриста. Днязахисту прав людини та ін.

За звітний період проведено кілька «Тижнів правових знань». Так з 16 квітня по 20 квітня 2012 року проведено Тиждень права, присвячений українській мові. Протягом тижня серед загальноосвітніх заходів проводилися лекції на тему «Українська мова в нашому житті». Заходами, проведеними під час Тидня права охоплено 129 осіб. Результати проведення Тижнів права обговорюються на засіданнях Краснолиманської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення та на оперативних нарадах при Краснолиманському міському управлінні юстиції.

З 10 грудня по 14 грудня проведено Тиждень права на тему: «Україна – правова держава». За цей період проведено лекційні заняття серед учнів загальноосвітніх шкіл та зустріч у БК ім. Горького з чнями 8 класу ЗОШ № 2 на тему : «Декларація про правам дитини». Правоосвітніми заходами охоплено 117осіб. Результати проведення Тижнів права обговорюються на засіданнях Краснолиманської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення та на оперативних нарадах при Краснолиманському міському управлінні юстиції.

На сторінках міської газети «Зоря» постійно висвітлюються актуальні правові питання, особлива увага приділяється роз»ясненню актів законодавства та практиці їх застосування.

Міським управлінням юстиції, відділом культуриі туризму Краснолиманської міської ради постійно вивчається читатський попит на юридичну літературу.

У ЗМІ висвітлюється інформація про можливість передплати юридичної літератури, а саме:

- Офіційний вісник України;

- Офіційний вісник України (зі змінами);

- Систематичне зібрання чинного законодвства України;

- Кодекси України та інше.

Спираючись на вищевикладене, можна зробити висновок, що заплановані на 2012 рік заходи, виконано органами, які відповідають за даний напрямок роботи.

 

Заступник голови Краснолиманської МКМР,

Начальник Краснолиманського МУЮ В.С. Рибін


Fatal error: Call to a member function return_links() on a non-object in /home/artliman/public_html/sites/all/themes/krliman/page.tpl.php on line 144