Решение исполкома от 20.11.2013 г. №ПР-1

warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/artliman/public_html/includes/menu.inc on line 1010.
Тип документа: 
Рішення виконкому
Дата: 
20.11.2013
Номер документа: 
ПР-1

ПР-1

КРАСНОЛИМАНСЬКА  МІСЬКА  РАДА

Виконавчий  комітет

Виписка з протоколу засідання

 виконавчого комітету

 

від

20.11.2013

ПР-1

м. Красний Лиман

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію начальника відділу житлово-комунального господарства Муравльової О.М. «Про хід виконання рішення виконавчого комітету міської ради від 20.03.2013 № 53 «Про стан організації вивезення твердих побутових відходів».

ДОПОВІДАВ: Муравльова О.М. – начальник відділу ЖКГ

ВИРІШИЛИ:

1. Інформацію начальника відділу ЖКГ Муравльової О.М. про хід виконання рішення виконавчого комітету від 20.03.2013 № 53 «Про стан організації вивезення твердих побутових відходів» на території міста Красний Лиман прийняти до відома.

2. КП «Краснолиманский «Зеленбуд»» (Колодій):

2.1 в термін до 01.02.2014р. переглянути вартість тарифів на надання послуг з вивезення та розміщення ТПВ

3. ФОП Зінковський О.В.:

3.1 в термін до 01.02.2014р. розробити тариф на надання послуг з вивезення та розміщення ТПВ згідно діючого законодавства

4. Відділу житлово-комунального господарства міської ради (Муравльова) разом з ФОП Зінковський О.В. активізувати роботу щодо укладення договорів в приватному секторі на вивезення ТПВ

5. Відділу житлово-комунального господарства міської ради (Муравльова) передбачити у 2014 році розробку та затвердження схеми санітарної очистки міської ради

6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Драч Ю.А.

 

Міський голова                                                                  Л.Г. Перебийніс

Виконавчий комітет міської ради

 

ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання рішення виконавчого комітету міської ради

від 20.03.2013 «Про стан організації вивезення твердих побутових відходів»

На території Краснолиманської міської ради станом на 01.01.2013 року мешкає понад 23470 населення.

Вивезення твердих побутових відходів з міста Красний Лиман здійснюється КП «Краснолиманський «Зеленбуд»» та ФОП Зінковський О.В.

Середньорічне вивезення твердих побутових відходів (далі -ТПВ) на міське звалище становить 20052 м3, при цьому на вивезенні сміття задіяно КП «Краснолиманський «Зеленбуд» 3 сміттєвозу та навантажувально-прибиральна машина на базі трактору МТЗ 920,2.

Технічна база ФОН Зінковського О.В. складається з вантажного сміттєвозу, 2 вантажних самоскиду та бортового ГАЗу-53.

За 9 місяців 2013 році було ліквідовано понад 139 несанкціонованих звалищ, що складає 4263 м3, для ліквідації звалищ було використано з місцевого бюджету 201,530 тис.грн., але ж якість послуг у сфері поводження з ТПВ в місті є недостатньою.

Поводження з побутовими відходами здійснюється відповідно до державних норм, стандартів і правил. Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі житлових будинків, земельних ділянок укладають договори з КП «Краснолиманський «Зеленбуд»». Так в державному секторі мешкає 10711 населення. КП“Краснолиманський “Зеленбуд” проводить роботи щодо укладення договорів з мешканцями багатоквартирних будинків з вивезення ТПВ. Рівень забезпеченості централізованим збиранням ТПВ в залежності від категорії населення станом на 01.11.2013р. становить: 100 % в багатоповерховій забудові. Станом на 01.11.2013р. кількість укладених договорів з населенням за надання послуги з вивозу та розміщення твердих побутових відходів становить 5766 облікових рахунків.

Згідно рішення виконавчого комітету міської ради від 25.04.2012 № 135 “Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету міської ради від 21.03.2012 №80 “Про погодження тарифів на надання послуг з вивезення та розміщення твердих побутових відходів комунальному підприємству “Краснолиманський “Зеленбуд”” було установлено тариф на надання послуг з вивозу та розміщення твердих побутових відходів для населення державного сектору в м. Красний Лиман, який складає 6,43 грн з 1 проживаючого в місяць. Щомісячно в середньому нараховується за вивезення ТПВ по населенню в державному секторі 66 тис.грн. Рівень сплати за вивезення ТПВ населенням складає 90 %. Збирання відходів здійснюється контейнерним та безконтейнерним методами. За контейнерним методом у багатоквартирних будинках, установах та організаціях ТПВ збираються у контейнери розташованих на майданчиках. У місті облаштовано 47 контейнерних майданчика. На території міста установлено 144 контейнера, 134 урни. Вивезення сміття здійснюється згідно установленого графіку, а саме в мікрорайоні Північний - щоденно, мікрорайон Південний- через день, мікрорайон Заводський - через день .

Але враховуючи зростання вартості палива, збільшення заробітної плати працівників необхідно переглянути вартість тарифів на надання послуг з вивезення та розміщення ТПВ, тому було рекомендовано КП «Краснолиманський «Зеленбуд» у термін до 01.02.2014р. розробити проект рішення про погодження тарифів на надання послуг з вивезення та розміщення твердих побутових відходів.

Однією з проблем у сфері поводження з ТПВ в місті є недостатньо організована робота з укладення договорів на вивезення сміття з приватного сектору. Тому у відповідності до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" було прийнято рішення про проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів у частині їх збирання та перевезення на території міста. 30.05.2013р. було проведено конкурс з визначення виконавця послуг із вивезення твердих побутових відходів з приватного сектору на території м.Красний Лиман. За результатами оцінки конкурсних пропозицій переможцем конкурсу з відбору виконавців послуг із вивезення твердих побутових відходів з приватного сектору визначили ФОП Зінковського О.В.

В приватному секторі договорів на вивіз сміття станом на 15.11.2013 укладено з 4438 домоволодіннями із 6520 домоволодінь, що складає 86,7 %. Хочеться відмітити вулиці, на яких договори на вивезення ТПВ укладені на 100%, це вул. Молодіжна, пров. Воровського, 1 Травня, Тертичного, Островського, Сумська, пров. Промисловий.

Гостро стоїть питання з вивезення ТПВ сел. Брусівка, Щурово, Старий Караван, Ставки. В названих населених пунктах вивезенням ТПВ займається ФОП Зінковський О.В., але відсоток заключення договорів дуже низький. В с.Ставки мешканці відмовляються від укладення договорів на вивезення ТПВ.

Відділом житлово-комунального господарства була проведена роз’яснювальна робота з головами мікрорайонів, старшими по вулицях щодо необхідності проведення роботи з населенням з укладення договорів на вивезення сміття, що дасть зменшення кількості несанкціонованих звалищ. Згідно проведеної роботи збільшилось кількість укладених договорів на 2872 одиниці, що суттєво покращило становище з вивезення твердих побутових відходів з приватного сектору.

З метою створення сприятливих умов для життєдіяльності людини, дотримання, санітарного та епідемічного стану населення, чистоти і порядку у місті, утримання в належному стані об’єктів та елементів благоустрою міста, відповідно статті 34  Закону України «Про благоустрій населених пунктів» Краснолиманською міською радою було прийнято рішення від 18.07.2013 №6/24-2367/1 «Про затвердження Правил благоустрою території міста Красний Лиман». Згідно Правил договір на вивезення ТПВ є обов'язковим згідно з вимогами ЗУ “Про відходи”. За його неукладення власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі житлових будинків, земельних ділянок несуть адміністративну відповідальність згідно статті 82 та 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, при обов'язковому передбачені цих вимог у Правилах з благоустрою м. Красний Лиман.

Обсяг надання послуг розраховується на підставі норм, затверджених рішенням виконавчого комітету від 24.06.2009 № 202 "Про затвердження Норм утворення твердих побутових відходів для населених пунктів на території Краснолиманської міської ради". Даним рішенням затверджені мінімальні норми надання послуг з вивезення побутових відходів для житлових будинків та для підприємств, установ та організацій.

Недостатньо організована робота на території міста з укладення договорів з приватними підприємцями. На території міста налічується понад 130 торгових підприємств., з них тільки 36 приватних підприємців уклали договори на вивезення ТПВ з КП "Краснолиманський "Зеленбуд" і 26 - з ФОП Зінковським О.І.

З метою своєчасного збирання побутових відходів, створення безпечних умов для їх збирання, вивезення з житлових масивів і внутрішньодворових територій. доріг загального користування та інших об’єктів благоустрою населених пунктів і проведення масових заходів у місті повинна бути розроблена схема санітарної очистки території м. Красний Лиман. Схема розробляється і затверджується на засіданні міської ради. Схема визначає черговість здійснення заходів, обсяги робіт із усіх видів очисткі прибирання, системи і методи збирання, зберігання, видалення, знешкодження, необхідну кількість збиральних машин, механізмів, устаткування й інвентарю. Схема санітарної очистки міста відсутня, це є однією з причин неналежної організації проведення робіт з санітарної очистки міста. Але до теперішнього часу схема санітарної очистки не розроблена через відсутність коштів у місцевому бюджеті, тому необхідно даний захід передбачити у 2014 році.

Однією з проблем правильності організації вивезення ТПВ є паспортизації полігону ТПВ. Станом на 01.11.2013 по об’єкту будівництво полігону ТПВ розроблена проектно-кошторисна документація, проведена комплексна державна експертиза. Необхідно виділення державних коштів на виконання будівельних робіт. Полігон знешкодження побутових відходів, який експлуатується з 1986 року перевантажений, площі для розміщення відходів вичерпуються. На полігоні відсутня техніка, яка потрібна для обслуговування полігону.

Зазначені проблеми передусім викликані складним фінансово-економічним станом житлово-комунальної галузі в цілому, низькими тарифами за поводження з ТПВ та обмеженими можливостями місцевих бюджетів в частині фінансування розвитку та утримання об’єктів поводження з ТПВ. Через незадовільний контроль за суб’єктами поводження з ТПВ скорочуються обсяги відходів, які вивозяться на організовані полігони. Дедалі більше з’являється стихійних, несанкціонованих сміттєзвалищ у лісосмугах, приміських та незайнятих міських територіях.

 

Начальник відділу ЖКГ міської ради                                               О.М.Муравльова


Fatal error: Call to a member function return_links() on a non-object in /home/artliman/public_html/sites/all/themes/krliman/page.tpl.php on line 144