Решение исполкома от 20.03.2013 г. №53

warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/artliman/public_html/includes/menu.inc on line 1010.
Тип документа: 
Рішення виконкому
Дата: 
04.04.2013
Номер документа: 
53

Про стан організації вивезення твердих побутових відходів

КРАСНОЛИМАНСЬКА МІСЬКА РАДА

Виконавчий комітет

РІШЕННЯ

 

від

20.03.2013

53

м. Красний Лиман

 

 

Про стан організації вивезення твердих побутових відходів

 

 

 

 

 

Заслухавши інформацію заступника міського голови Драча Ю.А. про стан організації вивезення твердих побутових відходів в місті Красний Лиман, керуючись статями 31 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні ” виконавчий комітет міської ради

 

ВИРІШИВ :

1. Інформацію заступника міського голови Драча Ю.А. щодо стану вивезення твердих побутових відходів на території міста Красний Лиман прийняти до відома.

2. КП «Краснолиманський «Зеленбуд»» (Абросин)

2.1 в термін до 01.05.2013 закінчити роботу до укладення договорів на вивезення ТПВ в державному секторі;

2.2 в термін до 01.11.2013 року розробити та затвердити схему санітарної очистки території міста Красний Лиман.

3. Відділу житлово-комунального господарства міської ради (Муравльова):

3.1 в термін до 01.07.2013 року розробити та затвердити програму поводження з твердими побутовими відходами на території Краснолиманської міської ради на 2013-2015 роки

3.2 в термін до 01.07.2013 року розробити та затвердити Правила благоустрою міста Красний Лиман

3.3 в термін до 01.05.2013 провести сходи з громадянами міста приватного сектору з метою укладення договорів на вивезення ТПВ

3.4. в термін до 10.04.2013 провести роботу щодо установлення місць прийому вторинної сировини (скло, папір) та довести інформацію до населення

3.5. в термін до 01.06.2013 провести конкурс на виконання послуг із вивезення твердих побутових відходів на території міста Красний Лиман

4. Відділу економіки, торгівлі, розвитку підприємництва і інвестиційної політики (Авдєєнко ) при узгоджені режиму роботи підприємств торгівлі, ресторанного господарства та побутового обслуговування населення надавати відділу житлово-комунального господарства міської ради інформацію стосовно укладених договорів на вивезення ТПВ.

5. .Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Драча Ю. А.

Міський голова                                        Л.Г. Перебийніс

 

 

Інформація

про стан вивезення організації вивезення твердих побутових відходів на території Краснолиманської міської ради

 

Екологічні питання за останні роки набули дуже важливе значення. Серед присвячених охороні довкілля питань - одним із важливих посідає питання поводження з відходами, і зокрема з побутовими відходами, поводження з якими являє одну з найбільш гострих господарських і природоохоронних проблем.

На території міської ради станом на 01.01.2013 року мешкає понад 23470 населення. .Послуги по вивезенню сміття в місті надає КП “Краснолиманський “Зеленбуд”.Середньорічне вивезення твердих побутових відходів (далі -ТПВ) на міське звалище становить 20052 м3, при цьому  на вивезенні сміття задіяно 4 сміттєвозу та навантажувально-прибиральна машина на базі трактору МТЗ 920,2. У 2012 році було ліквідовано понад 84 несанкціонованих звалищ, що складає 1400 м3, для ліквідації звалищ було використано з місцевого бюджету 272,0 тис.грн., але ж якість послуг у сфері  поводження з ТПВ в місті є недостатньою.

Поводження з побутовими відходами здійснюється відповідно до державних норм, стандартів і правил. Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі житлових будинків, земельних ділянок укладають договори з КП «Краснолиманський «Зеленбуд»». Так в державному секторі мешкає 10711 населення. КП“Краснолиманський “Зеленбуд” проводить роботи щодо укладення договорів з мешканцями багатоквартирних будинків з вивезення ТПВ. Рівень забезпеченості централізованим збиранням ТПВ в залежності від категорії населення станом на березень місяць поточного року становить: 100 % в багатоповерховій забудові. КП "Краснолиманський "Зеленбуд" недостатньо проведена робота щодо укладнення договорів з населенням за надання послуги з вивозу та розміщення твердих побутових відходів. Так станом на 01.03.2013 р згідно технічного паспорту житлового фонду зареєстровано 5760 квартиронаймачів. КП “Краснолиманським “Зеленбуд” укладено з квартиронаймачами 4400 договорів, 1360 договорів не оформлено, але 1244 квартиронаймача здійснюють оплату за послуги з вивезення та розміщення ТПВ. 116 квартиронаймачів послуги отримують з вивозу та розміщення твердих побутових відходів, а оплату не здійснюють.

Згідно рішення виконавчого комітету міської ради від 25.04.2012 № 135 “Про внесення змін та доповнень до рішення виконавчого комітету міської ради від 21.03.2012 №80 “Про погодження тарифів на надання послуг з вивезення та розміщення твердих побутових відходів комунальному підприємству “Краснолиманський “Зеленбуд”” було установлено тариф на надання послуг з вивозу та розміщення твердих побутових відходів для населення державного сектору в м. Красний Лиман, який складає 6,43 грн з 1 проживаючого в місяць. Щомісячно в середньому нараховується за вивезення ТПВ по населенню в державному секторі 65,7 тис.грн. Рівень сплати за вивезння ТПВ населенням складає 88,6 %. Збирання відходів здійснюється контейнерним та безконтейнерним методами. За контейнерним методом у багатоквартирних будинках, установах та організаціях ТПВ збираються у контейнери розташованих на майданчиках. У місті облаштовано 47 контейнерних майданчика. На території міста установлено 144 контейнера, 134 урни. Вивезення сміття здійснюється згідно установленого графіку, а саме в мікрорайоні Північний - щоденно, мікрораойн Південий- через день, мікрорайон Заводський -через день .

З метою своєчасного збирання побутових відходів, створення безпечних умов для їх збирання, вивезення з житлових масивів і внутрішньодворових територій. доріг загального користування та інших об’єктів благоустрою населених пунктів і проведення масових заходів у місті повинна бути розроблена схема санітарної очистки території м. Красний Лиман. Схема розробляється і затверджується на засіданні міської ради. Схема визначає черговість здійснення заходів, обсяги робіт із усіх видів очисткі прибирання, системи і методи збирання, зберігання, видалення, знешкодження, необхідну кількість збиральних машин, механізмів, устаткування й інвентарю. Схема санітарної очистки міста відсутня, це є однією з причин неналежної організації проведення робіт з санітарної очистки міста.

Однією з проблем у сфері поводження з ТПВ в місті є недостатньо організована робота з укладненя договорів на вивезення сміття з приватного сектору.В приватному секторі договорів на вивіз сміття станом на 15.03.2013 укладено з 1566 домоволодіннями, що складає приблизно 24 %. Станом на 01.02.2013 було укладнено договорів на вивезення ТПВ з 1086 домовлодіннями. Відділом житлово-комунального господарства була проведена роз’яснювальна робота з головами мікрорайонів, старшими по вулицях щодо необхідності проведення роботи з населенням з укладнення договорів на вивезення сміття, що дасть зменшення кількості несанкціонованих звалищ. Згідно проведеної роботи збільшилось кількість укладених договорів на 480 одиниць, але ж це не значний показник. У відповідності з Національною стратегією поводження з твердими побутовими відходами в Україні в 2013 році необхідно досягти охоплення збиранням відходів населення міста не менше як 75 %. Гостро стоїть питання з вивезення ТПВ відходів сел Брусівка, Щурово, Старий Караван. В названих населених пунктах мешканці відмовляються в укладнені договорів на вивезення ТПВ. Виникають питання з уладнення договорів і у місті, так на окремих вулицях зовсім не здійснюється вивезення сміття, наприклад на таких вулицях, як Горького, Мічуріна, Краснофлотська, Богдана Хмельницького, Лермонтова, 50 років Жовтня. Красногвардійська. Сміття з домовладінь зазначених вулиць утворюють несанкіоновані звалища у місті та попадають у лісосмуги, на узбіччя доріг . Вже у 2013 році КП "Краснолиманський "Зеленбуд" було ліквідовано 38 стихійних звалищ , що склада 644 м3.

Отже із вищезазнченого можливо зробити висновок, що міська рада повинна у відповідності до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" провести конкурс на надання послуг з вивезення побутових відходів у частині їх збирання та перевезення на території міста. Постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2011 № 1173 затверджено Порядок проведення конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення ТПВ на території міста. Слід провести конкурс та обовязати населення приватного сектору до укладнення договорів на вивезення ТПВ.

Договір є обов'язковим згідно з вимогами ЗУ “Про відходи”. За його неукладення власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі житлових будинків, земельних ділянок несуть адміністративну відповідальність згідно статті 82 та 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, при обов'язковому передбачені цих вимог у Правилах з благоустрою м. Красний Лиман.

Необхідно розробити та затвердити Правила з благоустрою м. Красний Лиман.

Обсяг надання послуг розраховується на підставі норм, затверджених рішенням виконавчого комітету від 24.06.2009 202 "Про затвердження Норм утворення твердих побутових відходів для населених пунктів на території Краснолиманської міської ради". Даним рішенням затверджені мінімальні норми надання послуг з вивезення побутових відходів для житлових будинків та для підприємств, установ та організацій. Недостатньо організована робота на території міста з укладнення договорів з приватними підприємцами. На території міста налічується понад 130 торгових підприємств., з них тільки 36 приватних підприємців уклали договори на вивезення ТПВ з КП "Краснолиманський "Зеленбуд" і 26 - з ПП Зінковським О.І.

Однією з проблем правильності організації вивезення ТПВ є паспортизації полігону ТПВ. Станом на 01.01.2013 по обєкту будівництво полігону ТПВ розроблена проектно-кошторисна документація, проведена комплексна державна експертиза. Необхідно виділення державних коштів на виконання будівельних робіт. Полігон знешкодження побутових відходів, який експлуатується з 1986 року перевантажений, площі для розміщення відходів вичерпуються. На полігоні відсутня техніка, яка потрібна для обслуговування полігону.

Зазначені проблеми передусім викликані складним фінансово-економічним станом житлово-комунальної галузі в цілому, низькими тарифами за поводження з ТПВ та обмеженими можливостями місцевих бюджетів в частині фінансування розвитку та утримання об’єктів поводження з ТПВ. Через незадовільний контроль за суб’єктами поводження з ТПВ скорочуються обсяги відходів, які вивозяться на організовані полігони. Дедалі більше з’являється стихійних, несанкціонованих сміттєзвалищ у лісосмугах, приміських та незайнятих міських територіях.

 

Заступник міського голови                                Ю.А.Драч

 


Fatal error: Call to a member function return_links() on a non-object in /home/artliman/public_html/sites/all/themes/krliman/page.tpl.php on line 144