Решение исполкома от 19.03.2014 г. №82

warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/artliman/public_html/includes/menu.inc on line 1010.
Тип документа: 
Рішення виконкому
Дата: 
01.04.2014

Про роботу інноваційних моделей бібліотек для громади централізованої бібліотечної системи відділу культури і туризму Краснолиманської міської ради

КРАСНОЛИМАНСЬКА  МІСЬКА  РАДА

Виконавчий  комітет

РІШЕННЯ

від

  19.03.2014

82

м. Красний Лиман

 

 

Про роботу інноваційних моделей бібліотек для громади централізованої бібліотечної системи відділу культури і туризму Краснолиманської міської ради

 

 

 

 

 

 

 

                       Заслухавши інформацію начальника відділу культури і туризму Сичової Л.П. «Про роботу інноваційних моделей бібліотек для громади централізованої бібліотечної системи відділу культури і туризму Краснолиманської міської ради» виконавчий комітет міської ради відзначає, що незважаючи на скрутні фінансові умови, недостатність нової літератури в бібліотеках бібліотечні працівники продовжують пошук цікавих нових форм роботи. Створено і функціонують 11 інноваційних типів бібліотек: бібліотека-музей, бібліотека-світлиця, бібліотека-дім природи та інші.  На базі Криволуцької сільської бібліотеки проведено обласний зліт сільських бібліотекарів Донецької області. Сьогодні бібліотека на селі залишається єдиним загальнодоступним безкоштовним центром спілкування, хоча більшість з них зовсім не опалюється в зимовий період, від чого руйнуються і самі приміщення, і книги.

           З метою подальшого забезпечення розвитку соціальної сфери села, більш широкого інформаційного обслуговування населення книгою, покращення матеріальної бази бібліотек керуючись законами України «Про культуру», «Про бібліотеки і бібліотечну справу», ст..32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет міської ради

 

ВИРІШИВ:

1.

Інформацію начальника відділу культури і туризму Сичової Л.П. «Про роботу інноваційних моделей бібліотек для громади централізованої бібліотечної системи відділу культури і туризму Краснолиманської міської ради» прийняти до відома.

2.

Відділу культури і туризму міської ради (Сичова) продовжити роботу по подальшому розвитку інформаційно-культурних центрів для громади.

3.

Фінансовому управлінню  міської ради (Пилипенко) щорічно передбачати кошти на розвиток публічних бібліотек м.Красний Лиман та району за рахунок місцевого бюджету, інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

4.

Контроль за виконанням рішення виконавчого комітету міської ради покласти на керуючого справами виконавчого комітету міської ради Азарову Л.П.

 

 

Міський голова                                                                             Перебийніс Л.Г.

 

 

Виконавчому комітету

Краснолиманської міської ради

 

Інформація

про роботу інноваційних моделей  бібліотек для громади централізованої бібліотечної системи відділу культури і туризму Краснолиманської міської ради

 

         Невичерпним джерелом для освіченої людини є бібліотека. Саме в бібліотеці кожен читач черпає знання необхідні для свого подальшого розвитку. Бібліотеки відкриті для всіх категорій громадян, незалежно від віку, професії, роду занять і доводять це місцевій громаді своєю діяльністю.

         Сьогодні бібліотека на селі залишається єдиним загальнодоступним безкоштовним центром спілкування, хоча більшість з них зовсім не опалюється в зимовий період, від чого руйнуються і самі приміщення, і книги.

        Впроваджуючи  регіональну Програму  « Розвиток публічних бібліотек Донецької області на 2012-2015 роки» від 1.08.2012 року та інші законодавчі державні акти виконавчий комітет Краснолиманської міської ради затвердив «Заходи щодо розвитку публічних бібліотек м. Красний Лиман та Краснолиманського району на 2013-2015 роки».

Виконуючи затверджені заходи збережено централізацію бібліотек, не допущено скорочення мережі, що становить 23 заклади:

  • центральна міська бібліотека для дорослих;
  • центральна дитяча бібліотека ;
  • селищних - 9;
  • сільських - 12;

       В Краснолиманській ЦБС відкрито 3 бібліотечних пункти у шкільних навчальних закладах с. Коровій Яр, с. Торське, с. Лозова;

На базі Ставчанського будинку культури і бібліотеки створено багатофункціональний культурно-інформаційний центр в який входять: будинок культури, бібліотека, музей, Ставчанській НВК, спортивна секція «Багіра», церковна воскресна школа храму Феодосія Чернігівського.

      До послуг бібліотек протягом року щорічно звертається понад 25 тисяч користувачів, книговидача понад 525 тисяч екземплярів книг, відвідування – 170000.

Книжковий фонд ЦБС у примірниках становить понад 350000.

        В Краснолиманській централізованій бібліотечній системі створено і функціонують  11 інноваційних типів бібліотек: Бібліотека-центр інформації з питань місцевого самоврядування, Бібліотека-музей, Бібліотека-світлиця, Бібліотека-дім природи, Бібліотека-центр відродження рідного краю та інші.

       Завдяки увазі місцевих органів змінився зовнішній вигляд багатьох наших книгозбірень як центральних, так і сільських. За рахунок коштів місцевого і державного бюджету здійснено: євроремонт міської бібліотеки-філіалу №1, капітальний ремонт центральної дитячої бібліотеки, розпочато ремонт в Дробишевській селищній  бібліотеці.

        За рахунок коштів Рідкодубівської і Криволуцької сільських рад проведено ремонти в бібліотеці с.Нове, Криволуцькій і Іллічівській.

       Також в Криволуцькій сільській бібліотеці встановлено пластикові вікна за результатом конкурсу грантів С.Клюєва «Відродимо село через активність громади»

       Велику допомогу надають бібліотекам спонсори:

  • в центральній міській бібліотеці здійснено заміну вхідних дверей і ремонт фасаду бібліотеки за рахунок спонсорських коштів;
  • проведено ремонт опалювальної системи в Ставчанському багатофункціональному культурно-інформаційному центрі;
  • зроблено поточний ремонт в Новоселівській селищній бібліотеці;
  • встановлені пластикові вікна і двері в Іллічівській сільській бібліотеці

      Усі бібліотеки системи розміщені в пристосованих приміщеннях: зазвичай в будинках культури, селищних радах, закладах освіти.

      З 11 інноваційних типів бібліотек 3 книгозбірні оснащені оргтехнікою (ЦМБ, ЦДБ, філія №1), до мережі Інтернет підключена тільки центральна бібліотека для дорослих. Для забезпечення оперативного доступу громадян до різносторонньої інформації у  ЦМБ для користувачів бібліотеки працює Інтернет-центр. У переліку послуг Інтернет-центру  значиться вільний доступ до інформації через спеціально обладнане місце з підключенням до Інтернету (пункт доступу  громадян ), де читачі можуть самостійно або за допомогою бібліотекаря отримати інформацію органів влади будь-якого рівня. У процесі розробки сайт  Краснолиманська ЦБС.

         Колектив міської філії №1 тісно співпрацює з громадою мікрорайону Північного, на базі бібліотеки проходять засідання голів вуличних комітетів, зустрічі з депутатами міськради,  на яких розглядаються питання, що стоять перед громадою, доводяться до відома громади рішення сесій міськради.            Дробишевська Бібліотека-музей зібрала музейні експонати з історії селища, відомості про видатних земляків, етнографічні матеріали. Народознавчі свята Івана Купала на Білих буграх, Свято меду, Дні селища, несуть великий емоційний потенціал, сприяють згуртуванню мешканців територіальної громади по передачі нащадкам традицій, обрядів та звичаїв. Всі ці матеріали відображені в бібліотеці.

       Справжнім Будинком-природи для своєї громади стала Криволуцька сільська бібліотека, де зібрані макети флори і фауни Українського природно-степового заповідника національної Академії наук України. На базі Криволуцької сільської бібліотеки проведено обласний зліт  сільських бібліотекарів Донецької області. Досвід роботи цієї книгозбірні узагальнено обласною бібліотекою ім.Н.К.Крупської.

      « Шевченківські березини»  до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка відзначаються в Центральній дитячій бібліотеці що носить ім’я Т.Г.Шевченка . З цієї нагоди оформлено бібліотечний простір: інформаційні зони «Учитесь, читайте, чужому научайтесь і свого не цурайтесь» - це своєрідне пано із зображенням фрагменту українського села, портретом поета, увінчаного вишитим рушником, представлені книги, фотоальбоми, ілюстровані матеріали.       Інтер’єри сільських бібліотек-світлиць (Ставчанська, Рубцівська), Бібліотек-відродження рідного краю(Ямпільська, Шандриголівська, Дробишевська, с.Нове) сприяють кращому розумінню творчості українських письменників і особливо Т.Г. Шевченка, бо в них представлені роботи народних майстринь Краснолиманщини які власноручно вишили портрет Шевченка, його «Заповіт» та вічну книгу великого українця «Кобзар» з даними від першого видання до сучасності.

       Виставки-презентації «Тарасові джерела», «Світова велич Кобзаря», виставки-портрети «Великий Кобзар України», ювілейні виставки «Живий у правді віковій», демонструють творчу літературну, мистецьку спадщину, особисті малюнки, картини Шевченка-художника, доповнюють експозиції малюнки по творам Т.Шевченка «Тарасові світанки» учнівської молоді та дітей.

З метою популяризації книги, підвищення читацького інтересу, виховання любові до рідного краю Шандриголівська сільська бібліотека приймала участь і вийшла переможцем масштабного конкурсу Міжнародного фонду «Відродження». Близько 300 примірників отримала книгозбірня до своїх фондів, які порадують, викликають захопленнях не тільки у дітвори, але й дорослого читача.

Увіковічена пам’ять геніальної поетеси рідного краю Зінаїди Біляй. В проекті  «Відродження» було передбачено встановлення меморіальної дошки на фасаді сільського Будинку культури.

         В бібліотеках Краснолиманської ЦБС успішно працюють 18 клубів за інтересами: «Євромозаїка», «Клубок», «Юний краєзнавець», «Закони нашого життя», «Джерело», «Берегиня» та інші, які покликані розширювати світогляд молоді, дітей, про історичні, народознавчі, екологічні, правові основи нашої держави. Створено краєзнавчі куточки по історії своїх сіл.

          Бібліотечні заклади Краснолиманської ЦБС і надалі намагатимуться відповідати нормам соціально-інформаційних центрів, стати незмінною складовою своєї громади.

 

Начальник відділу

культури і туризму                                                                                              Л.П.Сичова

 

 

 


Fatal error: Call to a member function return_links() on a non-object in /home/artliman/public_html/sites/all/themes/krliman/page.tpl.php on line 144