Решение исполкома от 18.03.2015 г. №65

warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/artliman/public_html/includes/menu.inc on line 1010.
Тип документа: 
Рішення виконкому
Дата: 
18.03.2015

Про стан захисту прав та законних інтересів дітей в І кварталі 2015 року на території Краснолиманської міської ради

КРАСНОЛИМАНСЬКА МІСЬКА РАДА

Виконавчий комітет

РІШЕННЯ

від

18.03.2015

65

м. Красний Лиман

 

  Про стан захисту прав та законних інтересів дітей в І кварталі 2015 року на території Краснолиманської міської ради  
     

Заслухавши інформацію начальника служби у справах дітей міської ради Голєва С.І. про стан захисту прав і законних інтересів дітей на території Краснолиманської міської ради відповідно до плану заходів з виконання у І кварталі 2015 року Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року на території Краснолиманської міської ради, затвердженого рішенням Краснолиманської міської ради від 16.01.2015 року № 6/37-3246 та на виконання рішення виконавчого комітету міської ради «Про стан захисту прав та законних інтересів дітей на території Краснолиманської міської ради» від 17.12.2014 року № 323 виконавчий комітет міської ради відмічає, що на території Краснолиманської міської ради проводиться певна робота щодо реалізації прав дітей.

Проаналізувавши інформацію про стан захисту прав і законних інтересів дітей на території Краснолиманської міської ради відповідно до плану заходів з виконання у 2015 році Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року на території Краснолиманської міської ради, керуючись ст. 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет міської ради

 

 

В И Р І Ш И В:

1. Інформацію начальника служби у справах дітей (Голєв) про стан захисту прав і законних інтересів дітей на території Краснолиманської міської ради відповідно до плану заходів з виконання у І кварталі 2015 року Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року на території Краснолиманської міської ради прийняти до відома (додається).

2. Службі у справах дітей міської ради (Голєв):

2.1. Продовжити роботу щодо реалізації заходів соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі переселених з зони АТО.

2.2. Продовжити роботу щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, в тому числі переселених з зони АТО.

2.3 Забезпечити своєчасне виявлення сімей, де батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов'язків, та сприяння їх соціальної підтримці та всебічної допомоги.

2.4. Підвищити ефективність роботи щодо підтримки та збереження біологічної родини дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Колесникова О.О.

 

 

Міський голова Л.Г. Перебийніс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інформація

служби у справах дітей міської ради про стан захисту прав і законних інтересів дітей на території Краснолиманської міської ради відповідно до плану заходів з виконання у 1 кварталі 2015 року Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року на території Краснолиманської міської ради

 

З метою організації і здійснення на території Краснолиманської міської ради заходів, спрямованих на поліпшення становища дітей, їх фізичного, інтелектуального і духовного розвитку, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, забезпечення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства у сфері захисту прав дітей, робота служби у справах дітей міської ради протягом звітного періоду була спрямована, насамперед, на реалізацію програм та заходів, а саме:

  • Програма економічного і соціального розвитку м. Красний Лиман на 2015 рік від 16.01.2015 року № 6/37-3239.
  • Про затвердження плану заходів з виконання у 2015 році Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року на території Краснолиманської міської ради, затвердженого рішенням сесії Краснолиманської міської ради від 16.01.2015 року № 6/37-3246.

Для реалізації завдань та заходів, передбачених міськими програмами та заходами, службою у справах дітей у співпраці з іншими структурними підрозділами міської ради, виконавчими комітетами сільських, селищних рад, відділенням кримінальної міліції у справах дітей Краснолиманського МВ ГУМВСУ у Донецькій області проведено ряд організаційних та практичних заходів, які сприяли активізації роботи з дітьми, захисту їх прав та законних інтересів, запобіганню соціальному сирітству.

Станом на 01.02.2015 р. у на території Краснолиманської міської ради проживає 9130 особи віком до 18 років, з яких 4450 – дитини шкільного віку. Із загальної кількості дитячого населення: 1251 дітей переселенців (483 діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають СОЦСР «Смарагдове місто, та на території Краснолиманської міської ради), 116 - діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування за первинним обліком служби у справах дітей міської ради, 176 дітей інвалідів.

Службою у справах дітей міської ради забезпечується діяльність Комісії з питань захисту прав дитини, основним завданням якої є сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток. У 2015 році відбулося 3 засідання комісії, на яких розглянуто 6 питань щодо соціального захисту дітей.

Працівники служби у справах дітей міської ради 35 разів представляли інтереси органу опіки і піклування (виконавчого комітету) Краснолиманської міської ради в суді в першому кварталі 2015 році.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», проводиться організація роботи службою у справах дітей Краснолиманської міської ради в частині соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В своїй роботі служба керується Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», постановами Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини» та від 08 жовтня 2008 року № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей», Положенням про службу у справах дітей, розпорядчими документами Донецької облдержадміністрації, міського голови Краснолиманської міської ради.

Протягом другого півріччя 2014 року та в 2015 році з зони АТО на територію Краснолиманської міської ради прибували діти-переселенці. Станом на 16.03.2015 року на обліку перебуває 470 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування з 12 дитячих закладів:

  1. Вуглегірської школи-інтернат № 6 Донецької обласної ради;
  2. Часов’ярської спеціальної школи-інтернат № 8 Донецької обласної ради;
  3. Мар’їнської школи-інтернат № 3 Донецької обласної ради;
  4. Сніжнянської школи-інтернат № 5 Донецької обласної ради;
  5. Амвросіївської школи-інтернат № 4 Донецької обласної ради;
  6. Донецької школи-інтернат № 1 Донецької обласної ради;
  7. Маріупольскої школи-інтернат № 2 Донецької обласної ради;
  8. Донецької школи-інтернат № 2 Донецької обласної ради;
  9. Торезького дитячого будинку;
  10. Сніжнянського дитячого будинку;
  11. Донецького дитячого будинку «Теремок»;
  12. Маріупольского дитячого будинку «Сонечко»,

які розміщені в соціально-оздоровчому центрі соціальної реабілітації «Смарагдове місто».

При переселенні дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування з зони АТО до СОЦСР «Смарагдового міста» 242 дитини з 7 дитячих закладів прибули без документів.

На виконання вимог Уповноваженого Президента України з прав дитини, Мінсоцполітики, служби у справах дітей Донецької облдержадміністрації з метою соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в тому числі, які прибули з зони АТО до СОЦСР «Смарагдове місто» і на територію Краснолиманської міської ради, службою у справах дітей проводилися наступні заходи:

- складено список дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які переміщені до Краснолиманського району з районів проведення АТО;

- створено електронний реєстр первинного обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування служби у справах дітей Краснолиманської міської ради (126 дітей);

- створено електронний реєстр дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули та фактично проживають на території Краснолиманської міської ради (483 дитини);

- поновлено 47 свідоцтв про народження дитини, випускників 9 класів, які зараховані до загальноосвітніх шкіл Краснолиманської міської ради та направлено копії документів до відділу освіти для отримання дітьми документів про базову освіту;

 

- поновлено 20 свідоцтв про народження дітей, випускників 11 класів, які зараховані до Святогірської загальноосвітньої школи та направлено копії документів до СОЦСР «Смарагдове місто» для отримання дітьми атестатів про загальну середню освіту;

- поновлено 16 свідоцтв про народження дітей для забезпечення оздоровлення за кордоном дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування вихованців СОЦСР «Смарагдове місто»;

- направлені клопотання до служб у справах дітей Донецької області, які знаходяться на території, підконтрольній Україні, щодо відновлення особових справ дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування за місцем походженням дітей;

- поновлено 4 особові справи дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - вихованців СОЦСР «Смарагдове місто», які знаходяться на первинному обліку в службі у справах дітей міської ради;

- направлено клопотання до Слов'янської об'єднаної державної податкової інспекції щодо відновлення реєстраційних номерів облікових карток платників податків дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (83 дитини), які є випускниками 9 та 11 класів і дітей, які будуть направлені на відпочинок за кордоном;

- службою у справах дітей міської ради взято на спеціальний облік до ЄІАС «Діти» 483 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які переселені з зони АТО на територію Краснолиманської міської ради;

- службою у справах дітей міської ради забезпечено влаштування до сімейних форм виховання дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які переміщені з зони АТО на територію Краснолиманської міської ради (станом на 16.03.2015 року):

усиновлено – 6 дітей;

взято під опіку – 6 дітей;

влаштовано до прийомних сімей – 4 дитини.

 

На первинному обліку в службі у справах дітей Краснолиманської міської ради станом на 16.03.2015 року перебуває 126 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всі дані про дітей занесені до журналу первинного обліку, на кожну дитину заведено обліково-статистичні картки в ЄІАС «Діти».

Станом на 16.03.2014 року на територіальному обліку служби у справах дітей міської ради Краснолиманської міської ради перебуває 116 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них:

- 104 дітей перебувають під опікою громадян;

- 12 – виховуються в прийомних сім’ях;

На 16.03.2014 року в прийомних сім’ях району виховується 12 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: 1 дитина – віком до 6 років, 11 дітей – від 6 до 18 років. На всіх прийомних батьків службою у справах дітей відомості занесені до ЄІАС «Діти». Крім того, службою здійснено звірку наявності усіх дітей, які виховуються в ПС в банку даних ЄІАС «Діти».

Ведуться особові справи дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням) громадян, навчаються в інтернатних закладах.

Спеціалістами служби у справах дітей ведеться постійний контроль за своєчасним оформленням опікунами (піклувальниками) державної допомоги на дітей, ведеться звірка з управлінням соціального захисту населення, пенсійним фондом про отримання державної допомоги, пенсій по втраті годувальника.

Службою у справах дітей проводиться робота щодо захисту майнових, житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З цією метою на кожну дитину збираються дані про наявність або відсутність майна та житла у батьків (довідки з БТІ), складаються акти опису майна та вирішується питання щодо закріплення державного житла, призначається особа, яка буде представляти інтереси дитини на час здійснення права на спадкування, призначення опіки над майном. Ведеться контроль за збереженням житла, яке закріплено за дітьми, акти стану приміщення є в кожній особовій справі.

На місцевому обліку дітей, які підлягають усиновленню станом на 16.03.2015 року перебуває 21 дитина. Всі діти занесені до книги обліку дітей, які можуть бути усиновлені. На місцевий облік діти ставляться своєчасно, при наявності підстав для усиновлення. В той же день спеціаліст служби складає в ЄІАС «Діти» анкету на усиновлення дитини, а через місяць, якщо ніхто не виявив бажання дитину усиновити або взяти під опіку чи піклування, надає анкету до регіонального банку даних.

На виконання п.16 «Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» спеціалістом служби своєчасно направляються до обласної служби у справах дітей та Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини повідомлення про зміну місця проживання (перебування), форми влаштування, статусу дітей, які можуть бути усиновлені, висновки про стан здоров’я дітей, які можуть бути усиновлені, нові фотокартки та повідомлення про зняття з місцевого обліку. Дані про зміни, нові фотокартки заносяться до облікової картки дитини в ЄІАС «Діти». Фотографії поновлюються щорічно до досягнення дитиною семи років, а також після досягнення десяти та тринадцяти років.

Відомості про усиновлену дитину заносяться до Книги обліку усиновлених дітей, за умовами проживання і виховання яких здійснюється нагляд. Всього на території району проживає 24 усиновлені дитини.

На виконання п. 104 Порядку та забезпечення нагляду за умовами проживання, виховання усиновлених дітей, дотримання їх прав та інтересів спеціаліст з усиновлення проводить відвідування дитини за місцем її проживання: один раз на рік протягом перших трьох років після усиновлення, а в подальшому - один раз на три роки до досягнення дитиною повноліття. Складено графік на відвідування спеціалістом у 2015 році усиновлених дітей.

З метою попередження бездоглядності серед дітей, ранньої профілактики та виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, службою у справах дітей спільно з правоохоронними органами,медичними працівниками, представниками органів самоорганізації населення протягом І кварталу 2015 року проведено 19 рейдів, під час яких обстежено 12 родини, в яких виховуються 20 дітей. За результатами рейдів складені відповідні довідки та акти обстежень житлово-побутових умов проживання дітей.

Відповідно до ЗУ “Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей” від 24.01.1995 року № 20/95-ВР на служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей покладено здійснення соціального захисту і профілактика правопорушень серед осіб, які не досягли вісімнадцятирічного віку.

У службі у справах дітей Краснолиманської міської ради на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, станом на 16.03.2015 року перебуває 24 дитини (15 сімей), що складає 0,26 % від загальної кількості дитячого населення.

Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 20.01.2014 року № 27 підставами для взяття дитини на облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, є:

  1. проживання в сім’ї, у якій батьки або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов'язків з виховання дитини - 22 дитини (13 сімей);
  2. скоєння фізичного, психологічного, сексуального, економічного насильства над дитиною, жорстоке поводження з нею або реальна загроза його вчинення - 2 дитини (2 сім'ї);
  3. залучення дитини до найгірших форм дитячої праці;
  4. систематичне самовільне залишення дитиною місця постійного проживання.

Протягом 1 кварталу 2015 року з обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, знято 1 дитину (1 сім’я), поставлено 3 дитини ( 3 сім’ї ).

Відповідно до спільного наказу Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України від 19.08.2014 року № 564/836/945/577 «Про затвердження Порядку розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення» у службі ведеться журнал обліку звернень та повідомлень про жорстоке поводження з дітьми або загрозу його вчинення.

Виявлення таких сімей, здійснюється шляхом надходження до служби у справах дітей відповідної інформації від Краснолиманського МВ ГУМВС України в Донецькій області, керівників навчальних та медичних закладів, комітетів самоорганізації населення, жителів району тощо.

Протягом І кварталу 2015 року надійшло 1 повідомлення по факту вчинення насильства в сім’ї; за інформацією, яка зазначена у повідомленні, проведені відповідні дії, дитина поставлена на облік. Повідомлення стосовно даної родини направлено до Краснолиманського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Коли вичерпані всі заходи профілактичного впливу до батьків, які не виконують своїх обов'язків щодо утримання та виховання дітей, до них застосовуються заходи адміністративного впливу.

Службою у справах дітей Краснолиманської міської ради протягом І кварталу 2015 року до Краснолиманського МВ ГУМВС України в Донецькій області направлено 1 повідомлення про батьків, які не виконують батьківських обов'язків щодо притягнення їх до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.184 КУпАП.

 

Начальник служби у справах дітей С.І.Голєв


Fatal error: Call to a member function return_links() on a non-object in /home/artliman/public_html/sites/all/themes/krliman/page.tpl.php on line 144