Решение исполкома от 16.07.2014 №197

warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/artliman/public_html/includes/menu.inc on line 1010.
Тип документа: 
Рішення виконкому
Дата: 
16.07.2014
Номер документа: 
197

Про затвердження Порядку поховання, функціонування та утримання  кладовищ у місті Красний Лиман 

КРАСНОЛИМАНСЬКА  МІСЬКА  РАДА

 Виконавчий  комітет

РІШЕННЯ 

 

від

16.07.2014

197

м. Красний Лиман

 

 

Про затвердження Порядку поховання, функціонування та утримання  кладовищ у місті Красний Лиман

 

 

 

 

 

 

           

З метою належного утримання та функціонування кладовищ  у місті Красний Лиман, керуючись Законом України “Про поховання та похоронну справу”, Наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003р. № 193 “Порядок утримання кладовищ та інших місць поховання”, на підставі п. 11 ст.30 Закону України “Про місцеве самоврядування в України” виконавчий комітет міської ради

ВИРІШИЛ:

  1. Затвердити Порядок поховання, функціонування та утримання  кладовищ у місті Красний Лиман  (додаток 1)

2. Обов'язки щодо відстеження результативності регуляторного акту “Про затвердження  порядку поховання, функціонування та утримання  кладовищ у місті Красний Лиман» покласти на відділ житлово-комунального господарства міської ради в термін:

2.1. базове відстеження протягом 45 днів з дня набрання чинності регуляторного акта;

2.2. повторне відстеження через рік після набрання чинності регуляторного акта;

2.3. періодичне відстеження один раз на три роки, починаючи з дня виконання заходів з повторного відстеження результативності регуляторного акта.

3. Відділу житлово-комунального господарства міської ради (Муравльова) здійснити оприлюднення даного проекту рішення у міжрайонній газеті «Зоря» та на сайті міської ради

4. Дане рішення вступає в дію з дня, наступного за днем його опублікування в міськрайонній газеті «Зоря».

5. Координацію щодо виконання даного рішення покласти на відділ житлово-комунального господарства міської ради (Муравльова)

6. Контроль за виконанням рішення покласти  на заступника міського голови Драча Ю.А.

 

Міський голова                                                                Л.Г. Перебийніc

Додаток № 1 до

 рішення виконавчого комітету

від _________№____

ПОРЯДОК

поховання, функціонування та утримання  кладовищ у місті Красний Лиман

 

Цей Порядок розроблено згідно з Законом України "Про поховання та похоронну справу" на підставі Типового положення про ритуальну службу в Україні, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003 року № 193 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08.09.2004 року за № 1110/9709, згідно з Законом України „Про благоустрій населених пунктів” та згідно з Державними санітарними правилами та нормами „Гігієнічні вимоги щодо облаштування і утримання кладовищ в населених пунктах України” ДСанПіН 2.2.2.028-99, постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2006    № 1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах», який забезпечує облаштування, утримання та експлуатацію кладовищ на території міста Красний Лиман, порядок організації поховання і ритуального обслуговування населення.

 

  1. Загальні положення

 

1.2. Міські кладовища є комунальною власністю, які передаются  в оперативне управління комунальному підприємству (далі -КП)

1.3. Директор КП  своїм наказом призначає відповідального працівника по кожному кладовищу, який  діє у межах визначених повноважень.

1.4. За рішенням виконавчого комітету Краснолиманської міської ради в місцях поховань можуть бути відведені сектори для почесних поховань, поховання померлих (загиблих) військовослужбовців (сектори військових поховань), а також сектори для поховань померлих за національною і релігійною ознакою.

1.5. Для почесних поховань за рішенням виконавчого комітету Краснолиманської міської ради можуть відводитися земельні ділянки поза територією місць поховання, на яких створюються меморіальні бульвари, сквери, парки і кургани Слави. Рішення про почесне поховання приймається в кожному окремому випадку.

 

  1. 2.      Вимоги до розміщення та облаштування місць поховання

 

2.1.           Місця поховань (кладовища) повинні мати сплановану і впорядковану територію, упорядковані під'їзні шляхи, бути забезпеченими транспортним зв'язком з населеним пунктом.

2.2.           Територія місць поховань повинна бути обов'язково огороджена. Сектори території місць поховань поділяються на ряди та місця, відстань між рядами повинна бути 1 метр, між ділянками поховань в ряду – 0,5 метри.

2.3.           На території місць поховань розміщують:

            2.3.1. водопостачання для поливання зелених насаджень, вода яких передбачена для технічних потреб відвідувачів та персоналу, а в разі їх відсутності використовують ємкості для води;

2.3.2.     освітлення;

2.3.3.     спеціальні місця для розміщення контейнерів для сміття тощо;

2.3.4.     громадські туалети.

2.4.          На території місць поховань не можуть бути розміщені об'єкти іншої, крім комунальної, форми власності, за винятком намогильної споруди, яка є власністю особи, що придбала її за власні кошти.

 

3. Вимоги до експлуатації кладовищ, реєстрації поховання та перепоховання, обліку намогильних споруд на місці поховання

 

3.1. На вході до кладовища на спеціальному рекламному щиті розміщуються  для населення основні положення Закону України «Про поховання та похоронну справу», інші нормативно-правові акти та режим роботи кладовища. Встановлюється щит із зображенням схематичного плану кладовища.

3.2. Поховання померлих здійснюється лише на підставі свідоцтва про смерть та оформленого в установленому порядку договору-замовлення на організацію та проведення поховання.

3.3. За зверненням Виконавця волевиявлення чи особи, яка взяла на себе зобов'язання поховати померлого, на території кладовища безоплатно виділяється місце для поховання померлого.

На бажання Виконавця волевиявлення чи особи, яка взяла на себе зобов'язання поховати померлого, для поховання двох чи більше померлих безоплатно виділяється місце для родинного поховання.

 Місця для поховання померлих на частково закритих кладовищах надаються КП.

3.4. Кожне поховання померлого здійснюється в окремій могилі.

3.5. Довжина могили для дорослого повинна бути не менше 2 метрів, ширина – 1 метр, глибина – не менше 1,5 метри від поверхні землі до кришки труни, з урахуванням місцевих ґрунтово-кліматичних умов. У разі поховання померлих дітей розміри могили можуть бути відповідно зменшені.

Відстань від дна могили до рівня стояння ґрунтових вод повинна бути не менше 0,5 метри, висота намогильного горбка – 0,5 метри.

У разі поховання тіла померлого в сидячому положенні товщина ґрунту над тілом померлого від поверхні землі має бути не меншою за 1 метр.

Після поховання на могильному пагорбі встановлюється тимчасовий пам'ятний знак із зазначенням прізвища, ім'я, по батькові, дати народження, дати поховання.

3.6. Під кожну могилу надається ділянка таких розмірів:

 

Найменування поховання

                                                   Розмір

 

Земельної ділянки

Могили

площа м2

довжина, м

ширина, м

довжина, м

ширина, м

Родинне

6,6

2,2

3,0

2,0

1,0

Подвійне

4,8

2,2

2,2

2,0

1,0

Одинарне

3,3

2,2

1,5

2,0

1,0

 

            3.7. Для поховання померлих одиноких громадян, осіб без певного місця проживання, громадян, від поховання яких відмовилися рідні, невпізнаних трупів надається земельна ділянка під одинарне поховання.

3.8. Кожне поховання та перепоховання реєструється в спеціальній Книзі реєстрації поховань та перепоховань померлих громадян, форма якої затверджена Наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003 № 193.     Запис до Книги реєстрації здійснюється в алфавітному порядку, за роками, у цілому по кладовищу чи, де це необхідно, окремо за кожним сектором. Усі графи Книги реєстрації обов'язково заповнюються чорним або фіолетовим чорнилом. Виправлення написаного в Книзі реєстрації не допускається. Книга реєстрації має бути прошнурованою, пронумерованою та скріпленою печаткою. Книга реєстрації зберігається на кладовищі постійно, а в разі ліквідації кладовища, передається на зберігання до архіву Краснолиманської міської ради. Для забезпечення ведення Книги реєстрації наказом КП визначається конкретний Виконавець.

            3.9. Перепоховання останків померлих допускається у виняткових випадках при наявності обґрунтованої причини. Для прийняття рішення щодо здійснення перепоховання останків померлого користувач місця поховання подає до виконавчого комітету Краснолиманської міської ради такі документи:

3.9.1. заяву користувача місця поховання з обґрунтуванням причин перепоховання;

3.9..2. висновок місцевого закладу санепідемслужби про можливість ексгумації;

3.9..3. лікарське свідоцтво про смерть;

3.9.4. дозвіл виконавчого комітету Краснолиманської міської ради на поховання останків на іншому кладовищі.

            За  результатами розгляду поданих документів виконавчий комітет Краснолиманської міської ради приймає рішення про перепоховання останків померлого на інше місце поховання чи, у разі відсутності підстав, надає користувачу обґрунтовану письмову відмову.

            КП забезпечує оформлення договору-замовлення на перепоховання та призначає термін його проведення.

            Про виймання останків із могили робиться запис у Книзі реєстрації, а при похованні в іншому місці робиться новий запис до Книги реєстрації.

            Перепоховання останків померлих здійснюється за рахунок коштів особи, яка ініціює перепоховання.

            3.10. На могилах (місцях родинного поховання), у межах наданої земельної ділянки, можуть установлюватися намогильні споруди та елементи благоустрою могили.

3.11. Після виконання робіт з облаштування могили користувач зобов'язаний забезпечити прибирання території біля могили та винесення сміття до спеціально відведених місць на кладовищі.

3.12. Установлені намогильні споруди реєструються КП в Книзі обліку намогильних споруд, форма якої  затверджена Наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003 № 193. Термін зберігання Книги обліку намогильних споруд постійний. Записи до Книги обліку проводяться в алфавітному порядку. Всі намогильні споруди, що встановлюються на могилі, повинні відповідати стандартам та технологіям.

            3.13. У разі осквернення могил, місць родинного поховання, навмисного руйнування намогильних споруд відшкодування матеріальних збитків користувачу місця поховання здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету з наступним їх відшкодуванням за рахунок винних осіб згідно із наказом

            У разі природного руйнування намогильних споруд, гарантійний термін яких скінчився, їх відновлення здійснюється за рахунок користувача.

            У разі крадіжок, осквернення чи  пошкодження намогильної споруди, яка не зареєстрована в установленому порядку, відшкодування Власникам матеріальних збитків не здійснюється.

 

4. Необхідний мінімальний перелік вимог щодо порядку організації поховання та ритуального обслуговування населення

 

4.1.      Необхідний мінімальний перелік окремих видів ритуальних послуг

4.1.1.    оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання;

4.1.2.    отримання уповноваженим працівником КП  дозволу на видачу трупа одиноких громадян, осіб без певного місця проживання відповідно до вимог п. 4 ст. 238 Кримінального процесуального кодексу України;

4.1.3.    копання могили (викопування могили ручним або механізованим способом, опускання труни з тілом померлого в могилу, закопування могили, формування намогильного насипу та одноразове прибирання території біля могили);

4.1.4.    монтаж та демонтаж намогильної споруди при організації підпоховання в існуючу могилу;

4.1.5.    кремація тіл померлих;

4.1.6.    поховання та підпоховання урни з прахом померлих у колумбарну нішу, в існуючу могилу, у землю;

4.1.7.    зберігання урн з прахом померлих у крематорії;

4.1.8.    організація відправлення труни з тілом чи урни з прахом померлого за межі України;

4.1.9.    запаювання оцинкованої труни;

           4.1.10  замощення урни з прахом померлого в колумбарну нішу;

            4.1.11.  перевезення тіл померлих осіб.

4.2.        Ритуальні послуги надаються КП та суб'єктами господарювання  в такому порядку:

4.2.1.     Суб’єкт господарювання (далі СГ), що виявив бажання працювати на ринку ритуальних послуг, має подати до КП  відповідну заяву щодо укладання договору про надання ритуальних послуг на ім’я її керівника та долучити до заяви (засвідчені у встановленому порядку копії)  такі документи:

-         копію довідки про включення до ЄДРПОУ для юридичної особи або довідки про присвоєння ідентифікаційного номера для фізичної особи;

-         копію свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності;

-          перелік послуг, що пропонуються для надання СГ;

-         режим роботи та номер телефону.

Протягом 14 робочих днів з дня отримання заяви КП  розглядає таку заяву і укладає з СГ договір про надання послуг при наявності всього переліку документів, передбачених цим пунктом. Безпідставна відмова в укладанні договору не допускається, вона повинна бути аргументована.

4.2.2. Договір про надання послуг укладається на термін три роки, але за згодою сторін цей термін може бути іншим. При зміні будь-яких відомостей, указаних у документах, що додаються до заяви, СГ повинен у десятиденний термін письмово повідомити про це.

4.3.   Комунальне підприємство  Краснолиманської  міської ради забезпечує:

4.3.1. на підставі договору-замовлення безперешкодний доступ на територію кладовища суб'єкта господарської діяльності, з яким укладено договір про надання ритуальних послуг;

- на підставі договору про надання ритуальних послуг, безперешкодний проїзд по території кладовища транспорту, який задіяний у похованні померлого;

- прибирання алей, проїжджих доріг, доріжок та вивезення сміття;

- розміщення контейнерів для сміття;

- справність освітлення, водостоків тощо, дотримання чистоти і порядку в місцях загального користування;

- виконання поточного та капітального ремонтів зовнішнього огородження, доріг, доріжок, та інших елементів благоустрою;

- покіс трави.

 

  1. Поховання померлого

5.1. Поховання тіла померлого покладається на виконавця волевиявлення померлого.  Якщо у волевиявленні померлого немає вказівки на виконання волевиявлення чи в разі відмови виконавця від виконання волевиявлення померлого, поховання здійснюється чоловіком (дружиною), батьками (усиновителями), дітьми, сестрою, братом, дідом або бабою, онуком (правнуком), іншою особою, яка зобов’язалась поховати померлого.

5.2. Для організації безоплатного поховання померлого, що має особливі заслуги чи особливі трудові заслуги перед Батьківщиною та учасника бойових дій відповідно до Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років», визначається перелік ритуальних послуг, необхідних для поховання цієї категорії померлих, оплата яких здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету

5.3. Дозволяється здійснювати поховання іногородніх померлих на території місць поховань – кладовищ.

 

  1. 6.   Вимоги щодо утримання та охорони місць поховань

 

6.1.      На території кладовища забороняється:

6.1.1. порушувати тишу та порядок;

6.1.2.  кататися на велосипедах, санках, ковзанах і лижах;

6.1.3. обрізувати, садити та пересаджувати дерева і чагарники без узгодження з виконавчим комітетом міської ради;

6.1.4. вигулювати та пасти тварин;

6.1.5.  накопичувати сміття у непризначених для цього місцях;

6.1.6.  розпалювати вогнища, брати самостійно ґрунт, зберігати будівельні матеріали;

6.1.7.висаджувати дерева, кущі, а також встановлювати столи та лавки за межами земельної ділянки, відведеної для поховання померлої особи;

6.1.8.в'їзд вантажного транспорту без узгодження з КП ;

 

7. Закриття та реконструкція кладовища

 

7.1. При повному використанні територій під захоронення і неможливості проведення повторного поховання кладовище закривається.

7.2. Закриття або ліквідація кладовищ, а також використання його для повторного поховання проводиться за рішенням виконавчого комітету Краснолиманської міської ради за погодженням з установою санітарно-епідеміологічної служби.

7.3. Після закриття кладовища земельний покрив, всі намогильні споруди та написи залишаються в цілковитій недоторканості до ліквідації кладовища. На закритих кладовищах або ділянках дозволяється проводити підпоховання лише за наявності місця в родинній могилі.

7.4. Ліквідація закритих кладовищ може бути дозволена не раніше ніж через 20-25 років після останнього захоронення (по закінченні кладовищного періоду). Ліквідація могил в цьому випадку, як правило, здійснюється шляхом зняття намогильних споруд без переносу останків похованих.

На прохання рідних або близьких померлого дозволяється перенесення останків померлого для перепоховання його на іншому кладовищі.

7.5. Перепоховання, перенесення та установка намогильних споруд на кладовищі, що ліквідується, повинні здійснюватися за рахунок коштів організації, якій передається територія колишнього кладовища, з дотриманням правил ексгумації та перепоховання, викладених в цьому Порядку.

7.6. Територія ліквідованого кладовища може бути використана для улаштування зеленого масиву громадського використання.

7.7. Рішення про закриття або ліквідацію кладовища повинно бути доведене до відома мешканців населеного пункту через місцеві засоби масової інформації.

Порядок розроблено відділом житлово-комунального господарства міської ради

 

Начальник відділу житлово-комунального

господарства міської ради                                                             О.М. Муравльова

Керуючий справами                                                                      Л.П. Азарова


Fatal error: Call to a member function return_links() on a non-object in /home/artliman/public_html/sites/all/themes/krliman/page.tpl.php on line 144